Suroviny na hruškový krémový koláč ( rozpočet na asi 20 kusov ):
Na cesto: 180 ml mlieka, 50 g masla alebo margarínu, 350 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 50 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, 1 vajce
Na náplň: 1 kg šťavnatých hrušiek alebo hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 920 g), 250 g kyslej smotany, 100 g cukru, 1 balíček (40 g) zlatého klasu, 100 ml mlieka, 2 vajcia
Na mrveničku: 60 g sušených brusníc, 90 g hladkej múky, 60 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 60 g zmäknutého masla
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko ručne premiešame dohladka. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem. Cesto zľahka poprášime múkou, vyberieme z misy a na zľahka pomúčenej pracovnej ploche krátko premiesime. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (30 x 40 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto necháme znovu kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu náplne olúpeme hrušky a nakrájame na tenké plátky, ktoré naukladáme na cesto (kompótované hrušky necháme odkvapkať na sitku). V mise vymiešame kyslú smotanu, cukor, puding, mlieko a vajcia dohladka. Náplň rovnomerne nanesieme na hrušky. Na prípravu mrveničky nakrájame brusnice nadrobno. V mise zmiešame múku, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo a všetko ručne spracujeme na mrveničku. Vmiešame brusnice a rovnomerne nanesieme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 50 minút
- Doba pečenia: asi 45 minút
Po vychladnutí koláč pocukrujeme.
Foto: Dr.Oetker