Aké výhody a nevýhody má sušené mäso? Môžete ho jesť, keď ste tehotná?

Sušené mäso – môžete ho jesť, keď ste tehotná?

Jerky, teda sušené mäso, sa stalo hitom posledných mesiacov a neustále naberá na popularite. Obľúbené je najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín a ľahkej konzumácii – vždy ho môžeme mať po ruke a občerstviť sa ním podľa potreby, a to aj na cestách či na túre. Je slané chutné, zasýti. To sú výhody. Má aj nejaké nevýhody? Môžeme ho jesť, napríklad v tehotenstve alebo dať malým deťom?

V prvom rade by sme si mali uvedomiť proces spracovania sušeného mäsa. Všeobecne platí, že iba varené – teda tepelne upravené mäso v tehotenstve je bezpečné. Jerky sa zvyčajne vyrába sušením surového mäsa a nie jeho tepelnou úpravou. To znamená, že konzumácia populárneho sušeného mäsa počas tehotenstva nie je bezpečná, podobne by sme ním nemali kŕmiť ani najmenších. Mäso sa suší pri nízkych teplotách po dlhú dobu.

Čo to znamená?

Mäso, ktoré bolo sušené pri nízkej teplote, s väčšou pravdepodobnosťou obsahuje baktérie, ako napríklad E. coli, a teda pri konzumácii sa vystavujeme väčšiemu riziku nákazy infekciou. Kým väčšina kmeňov E. coli je neškodná alebo spôsobuje dočasné tráviace ťažkosti, infekcia s niektorými vzácnejšími kmeňmi môže byť nebezpečná pre plod tehotných žien.

https://www.shutterstock.com

Priveľa soli a vysoký krvný tlak

Sušené mäso obsahuje veľa soli. Vysoký príjem soli súvisí so zvýšeným rizikom vysokého krvného tlaku. Ten počas tehotenstva môže vyústiť do symptómov, ako sú opuchnuté ruky a nohy, neustále bolesti hlavy a ťažkosti s dýchaním, ale môže súvisieť aj s ohrozujúcim stavom, akým je preeklampsia.

Vysoký krvný tlak počas tehotenstva so sebou nesie riziká slabého rastu plodu, nízkej pôrodnej hmotnosti, odtrhnutia placenty, predčasného pôrodu alebo dokonca pôrodu mŕtveho dieťaťa.

Mohlo by vás zaujímať

Dokonalé pomaly dusené hovädzie mäso na červenom víne

210 minútTento výdatný a pritom jednoduchý pokrm s vôňou francúzskeho vidieka podľa blogerky Live With Anny si vás celkom získa. V jednej úžasnej harmónii spája chute a vône hovädzieho mäsa,… Čítaj ďaľej

Oslabená imunita a infekcie

Počas tehotenstva je najlepšie vyhnúť sa konzumácii sušeného mäsa i preto, že tehotenstvo ovplyvňuje imunitný systém. Je do istej miery narušený, čo vedie k väčšiemu riziku ochorenia. Keďže imunitný systém je ohrozený, tehotná žena je vystavená väčšiemu riziku, že sa nakazí určitými infekciami alebo parazitmi. Mäso, ktoré nie je tepelne upravené, zvyšuje riziko bakteriálnych infekcií a infekcií spôsobených parazitickou toxoplazmózou.

Štúdie ukazujú, že deti narodené matkám, ktoré mali toxoplazmózu, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že ohluchnú, o 60 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať menšiu hlavu ako normálne a o 30 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať nízke IQ. Takže nič potešujúce.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach