Suroviny na cibuľový koláč so slaninou (rozpočet pre 6 osôb):
25 g droždia, 1 lyžička cukru, 1/8 l mlieka, 5 vajec, 4 lyžice oleja, 350 g hladkej múky, 500 g cibule, 200 g anglickej slaniny, ¼ l kyslej smotany, 4 lyžice nasekanej pažítky, 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, po ½ lyžičke soli a mletého čierneho korenia
Postup:
Z droždia, cukru, vlažného mlieka, 1 vajca, oleja a trochy múky spracujeme kvások, ktorý necháme prikrytý vykysnúť. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na kolieska. Tenučké pláty slaniny opečieme dochrumkava, vyberieme a na vypraženom tuku speníme kolieska cibule. Často miešame. Kvások spojíme so zvyškom múky a spracujeme do cesta, ktoré sa odlepuje od okrajov misy.
Mohlo by vás zaujímať
Prikryté ho necháme 20 minút kysnúť. V miske rozhabarkujeme smotanu so 4 vajcami a nadrobno nakrájanými bylinkami, osolíme a okoreníme. Plech vymastíme. Cesto vyvaľkáme a preložíme na plech. Obložíme slaninou a cibuľou, zalejeme smotanovou zmesou a v strede rúry upečieme.
1 porcia obsahuje: 2768 joulov (661 kalórií)