Suroviny na obratený jablkový koláč s makom:
asi 1 kg kyslastých jabĺk, 1 balíček zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 6 vajec, 500 g cukru, 300 ml oleja, 150 g mletého maku, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Postup:
Jablká postrúhame, zmiešame so zlatým klasom a vanilkovým cukrom. Plech vyložíme alobalom a jablká na ňom rovnomerne rozvrstvíme. Vajcia vymiešame s 300 g cukru, postupne pridáme olej a múku s práškom do pečiva. Z cesta odoberieme asi dve naberačky a zmiešame ich s mletým makom a zvyšným cukrom. Makové cesto rozotrieme na jablká, na to jemne natrieme piškótové cesto.
Mohlo by vás zaujímať
Dáme do predhriatej rúre na 180°C a pomaly pečieme. Upečený koláč necháme v plechu vychladnúť, potom ho vyklopíme tak, že na vrchu zostanú jablká. Opatrne stiahneme alobal a polejeme čokoládovou polevou. Obratený jablkový koláč s makom dáme do chladničky a po stuhnutí pokrájame na malé kocky, alebo rezy.