Suroviny na espresso cupcakes s čokoládovým krémom (na 12 stredných cupcakes):
Korpus: 75 g Hery, 1/3 lyžičky kávového extraktu, 1/3 lyžičky vanilkového extraktu, 200 g hladkej múky, 50 g kvalitného kakaa, 3/4 lyžičky sódy, 3/4 lyžičky prášku do pečiva, 190 g kryštálového cukru, 1 veľké vajíčko, 1 dl teplej silnej kávy, 1 a ½ dl cmar
Espresso čokoládový krém: 200 g kvalitnej čokolády (ideálne 70% kakaa), 300 g zmäknutej Hery, 250 g práškového cukru, 70 g kvalitného kakaa, 2 PL silnej kávy, ½ lyžičky kávového extraktu
Postup:
Rúru predhrejete na 175 °C. Plech na muffiny vyložíte papierovými košíčkami. V kastróliku rozohrejete Heru a dáte bokom vychladnúť. Do veľkej misy preosejete múku, kakao, prášok do pečiva, sódu a cukor. Vajíčko ľahko prešľaháte spolu s cmarom. Kávu zmiešate spolu s rozpustenou Herou, kávovým a vanilkovým extraktom. Všetky tekuté ingrediencie pridáte do múčnej zmesi a šľaháte tak dlho, kým nie je cesto hladké a všetky ingrediencie nie sú zapracované. Pripravené košíčky plníte do 2/3 ich výšky a v predhriatej rúre pečiete 17-20 minút alebo kým špajdľa z cesta nevyjde suchá. Po upečení necháte ešte 5 minút odležať vo forme, a potom cupcakes presuniete na chladiacu mriežku, kde ich necháte úplne vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu krému najprv nalámete do nerezovej misky čokoládu a rozpustíte nad vodným kúpeľom. Necháte vychladnúť. Heru dáte do misy robota a šľaháte, kým nie je nadýchaná a svetlá. Postupne pridávate preosiaty práškový cukor a kakao a opäť šľaháte, kým nie je zmes hladká. Pridáte vychladnutú rozpustenú čokoládu a opäť šľaháte dohladka. Nakoniec zašľaháte kávu a kávový extrakt. Ak nie je krém dostatočne tuhý, necháte ho 30 minút v chladničke.
Upečené Espresso cupcakes ozdobíte pripraveným krémom.