Jablková karobová galetka

Doba prípravy 50 minútEnergia: 264 kcal.Náročnosť

Rustikálny koláč s jablkami a Tmavým karobom

Suroviny na Jablková karobová galetka (vystačí na asi 8 porcií):

Na cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 1 KL Tmavého karobu
  • 70 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • štipka mletej škorice
  • 75 g zmäknutého masla
  • 3 – 4 PL studenej vody

Na náplň:

  • 150 g jemného plnotučného tvarohu
  • 1 KL citrónovej šťavy
  • 1 žĺtok
  • 2 PL cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru

Na jablká:

  • 2 – 3 jablká
  • 1 KL citrónovej šťavy
  • 1 KL mletej škorice
  • ½ KL mletého muškátového orieška
  • 2 PL cukru
  • 1 KL Vanilkovej pasty

Na potretie a posypanie:

  • 1 bielok
  • trošku mlieka
  • 1 PL trstinového cukru

Okrem toho potrebujeme:

  • plech na pečenie
Jablková karobová galetka

Postup:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s karobom, cukrom, soľou a škoricou. Pridáme maslo, potom postupne pridávame vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto odložíme asi na ½ hod. do chladničky odležať.
  2. Na prípravu náplne v mise vymiešame tvaroh so šťavou, žĺtkom, cukrom a vanilkovým cukrom dohladka.
  3. Jablká nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme škoricu, muškátový oriešok, cukor a pastu a premiešame.
  4. Z cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka kruh, ktorý prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu nanesieme tvarohovú náplň tak, že necháme okraje voľné asi 4 cm. Na náplň nanesieme pripravené jablká.
  5. Kraje voľného cesta prehneme smerom dovnútra. Potrieme ich pomocou štetca alebo pierka bielkom rozmiešaným v mlieku a posypeme cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Mohlo by vás zaujímať

Jablkový koláč s vanilkovým krémom

60 minútSuroviny na jablkový koláč s vanilkovým krémom: 400 g lístkového cesta, 250 g na hrubom strúhadle nastrúhaných jabĺk, 20 g škoricového cukru, 2 zlaté klasy,… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 170 °C
  • Teplovzdušná rúra: 150 °C
  • Plynová rúra: stupeň 2
  • Čas prípravy: asi 20 minút
  • Celkový čas prípravy: asi 50 minút
  • Čas pečenia: asi 30 minút
  1. Galetku necháme vychladnúť.

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1105 kJ / 264 kcal996 kJ / 238 kcal
Tuky10,63 g9,58 g
Sacharidy27,89 g25,13 g
Bielkoviny5,15 g4,64 g

www.oetker.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach