50 minútEnergia: 264 kcal.
Rustikálny koláč s jablkami a Tmavým karobom
Suroviny na Jablková karobová galetka (vystačí na asi 8 porcií):
Na cesto:
- 180 g hladkej múky
- 1 KL Tmavého karobu
- 70 g trstinového cukru
- štipka soli
- štipka mletej škorice
- 75 g zmäknutého masla
- 3 – 4 PL studenej vody
Na náplň:
- 150 g jemného plnotučného tvarohu
- 1 KL citrónovej šťavy
- 1 žĺtok
- 2 PL cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru
Na jablká:
- 2 – 3 jablká
- 1 KL citrónovej šťavy
- 1 KL mletej škorice
- ½ KL mletého muškátového orieška
- 2 PL cukru
- 1 KL Vanilkovej pasty
Na potretie a posypanie:
- 1 bielok
- trošku mlieka
- 1 PL trstinového cukru
Okrem toho potrebujeme:
- plech na pečenie
Postup:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s karobom, cukrom, soľou a škoricou. Pridáme maslo, potom postupne pridávame vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto odložíme asi na ½ hod. do chladničky odležať.
- Na prípravu náplne v mise vymiešame tvaroh so šťavou, žĺtkom, cukrom a vanilkovým cukrom dohladka.
- Jablká nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme škoricu, muškátový oriešok, cukor a pastu a premiešame.
- Z cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka kruh, ktorý prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu nanesieme tvarohovú náplň tak, že necháme okraje voľné asi 4 cm. Na náplň nanesieme pripravené jablká.
- Kraje voľného cesta prehneme smerom dovnútra. Potrieme ich pomocou štetca alebo pierka bielkom rozmiešaným v mlieku a posypeme cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Čas prípravy: asi 20 minút
- Celkový čas prípravy: asi 50 minút
- Čas pečenia: asi 30 minút
- Galetku necháme vychladnúť.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1105 kJ / 264 kcal | 996 kJ / 238 kcal |
Tuky | 10,63 g | 9,58 g |
Sacharidy | 27,89 g | 25,13 g |
Bielkoviny | 5,15 g | 4,64 g |