Klasická trená bábovka s príjemnou korenistou chuťou Tmavého karobu, doplnenou orechmi, hrozienkami a karobovou polevou.
Karobová orechová bábovka – suroviny (vystačí asi na 16 porcií):
Suroviny na cesto:
- 5 žĺtkov
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- 2 PL vody
- 150 ml oleja
- 5 bielkov
- štipka soli
- 300 g polohrubej múky
- 1 zarovnaná PL Tmavého karobu
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva
- 150 g hrozienok
- 100 g nasekaných vlašských orechov
Na polevu:
- 120 g masla
- 120 g cukru
- 1 PL Tmavého karobu
- 5 PL mlieka
- 2 PL Solamylu bez lepku
Okrem toho budeme potrebovať:
- formu na bábovku s priemerom 23 cm
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, vanilínovým cukrom, vodou a olejom. Šľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni, do peny. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Pridáme múku zmiešanú s karobom a kypriacm práškom a zľahka ručne vymiešame dohladka. Nakoniec primiešame horzienka a orechy. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 190 stupňov Celzia
- Teplovzdušná rúra: 170 stupňov Celzia
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 40 minút
- Čas prípravy: asi 30 minút
- Celkový čas prípravy: 70 minút
Bábovku necháme asi 10 minút vo forme vychladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.
Mohlo by vás zaujímať
Polevu pripravíme vo vodnom kúpeli: Do teplovzdornej misky vložíme maslo, cukor, karob, mlieko a Solamyl. Misku položíme nad hrniec s mierne vriacou vodou, pričom miska sa nesmie dotýkať hlainy. Za stáleho miešania krátko povaríme. Polevu nalejeme na povrch bábovky a necháme ju stuhnúť.