Vianočná torta s marcipánom

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Vianočná torta s marcipánom – suroviny:

Cesto: 25 dkg polohrubej múky, 16 dkg práškového cukru, 6 vajec, 5 lyžíc oleja

Náplň: 25 dkg masla, 12 dkg práškového cukru, 3 dcl mlieka, 1 lyžička rumu, 1 vanilkový puding, Džem  – višňa, malina

Marcipán: 20 dkg sušeného mlieka (ideálne plnotučné), 20 dkg práškového cukru, 2 lyžičky oleja, 3 lyžičky mandľovej arómy, trochu vody (cca 30 ml)

Vianočná torta s marcipánom

Postup:

Oddelíme žĺtky od bielkov. Do bielkov pridáme trochu vody a urobíme sneh, žĺtky zmiešame s cukrom do peny.  Sneh ľahko vmiešame do žĺtkovej peny. Do zmesi primiešame múku a pridáme olej. Cesto vlejeme do guľatej tortovej formy, ktorú sme si predtým vytreli tukom a vysypali múkou (strúhankou, mletými orieškami). Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov cca 45 minút (podľa potreby). Korpus dáme vychladnúť. Medzitým si pripravíme krém. V mlieku uvaríme puding, ktorý nesladíme. Ušľaháme maslo s cukrom. K nim pridáme pudingovú zmes a lyžičku rumu. Tortu rozrežeme raz alebo dvakrát – záleží na hrúbke korpusu. Pozor, korpus musí byť úplne studený!  Rozkrojený korpus potrieme krémom, stred potrieme aj džemom, aby bola torta sviežejšia a pikantnejšia. Pláty dáme na seba. Na vrch torty dáme marcipánovú polevu.

Mohlo by vás zaujímať

25. marec

Jednoduchá vianočná torta

90 minútJednoduchá vianočná torta – suroviny: 9 vajec, 220 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g mletých orechov, 40 g hrubej múky, pol balíčka prášku… Čítaj ďaľej

Marcipán:

Precedíme sušené mlieko s práškovým cukrom. K nim pridáme zvyšok ingrediencií (olej, arómu, vodu – radšej menej, postupne pridať podľa potreby – cesto eventuálne zahustiť cukrom a sušeným mliekom). Cesto spracujeme najprv vareškou, ďalej pokračujeme rukami v igelitových rukaviciach, aby bolo cesto lesklé a hladké. Treba to spraviť dôkladne! Cesto sa vyvaľká medzi igelitom, opatrne sa prenesie na tortu, uhladí sa namočenými rukami. Okraje môžete odrezať nožom.

Mohlo by vás zaujímať

Dvojfarebná BB torta

Dvojfarebná BB torta

Bezgluténová dvojfarebná BB torta na sviatočný stôl Dvojfarebná BB torta – suroviny (vystačí na 12 porcií): Na cesto: 6 bielkov150 g cukru6 žĺtkov90 g bezlepkovej … Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach