Vianočná torta s marcipánom – suroviny:
Cesto: 25 dkg polohrubej múky, 16 dkg práškového cukru, 6 vajec, 5 lyžíc oleja
Náplň: 25 dkg masla, 12 dkg práškového cukru, 3 dcl mlieka, 1 lyžička rumu, 1 vanilkový puding, Džem – višňa, malina
Marcipán: 20 dkg sušeného mlieka (ideálne plnotučné), 20 dkg práškového cukru, 2 lyžičky oleja, 3 lyžičky mandľovej arómy, trochu vody (cca 30 ml)
Postup:
Oddelíme žĺtky od bielkov. Do bielkov pridáme trochu vody a urobíme sneh, žĺtky zmiešame s cukrom do peny. Sneh ľahko vmiešame do žĺtkovej peny. Do zmesi primiešame múku a pridáme olej. Cesto vlejeme do guľatej tortovej formy, ktorú sme si predtým vytreli tukom a vysypali múkou (strúhankou, mletými orieškami). Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov cca 45 minút (podľa potreby). Korpus dáme vychladnúť. Medzitým si pripravíme krém. V mlieku uvaríme puding, ktorý nesladíme. Ušľaháme maslo s cukrom. K nim pridáme pudingovú zmes a lyžičku rumu. Tortu rozrežeme raz alebo dvakrát – záleží na hrúbke korpusu. Pozor, korpus musí byť úplne studený! Rozkrojený korpus potrieme krémom, stred potrieme aj džemom, aby bola torta sviežejšia a pikantnejšia. Pláty dáme na seba. Na vrch torty dáme marcipánovú polevu.
Mohlo by vás zaujímať
Marcipán:
Precedíme sušené mlieko s práškovým cukrom. K nim pridáme zvyšok ingrediencií (olej, arómu, vodu – radšej menej, postupne pridať podľa potreby – cesto eventuálne zahustiť cukrom a sušeným mliekom). Cesto spracujeme najprv vareškou, ďalej pokračujeme rukami v igelitových rukaviciach, aby bolo cesto lesklé a hladké. Treba to spraviť dôkladne! Cesto sa vyvaľká medzi igelitom, opatrne sa prenesie na tortu, uhladí sa namočenými rukami. Okraje môžete odrezať nožom.