Pre milovníkov pistácií a vianočných rožtekov. To musíte určite vyskúšať!
Suroviny na pistáciové rožteky (vystačí na: asi 50 – 60 kusov):
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- ½ balíčka Premium pudingu jemná pistácia
- na špičku noža Kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g práškového cukru
- ½ KL preosiateho Holandského kakaa
- 2 zarovnané KL mletej škorice
- 100 g mletých pražených pistáciových orieškov
- 1 KL Vanilkovej pasty
- 170 g zmäknutého masla
- 1 vajce
Na ozdobenie:
- 30 g nasekaných pistáciových orieškov
Okrem toho potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie (30 × 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s pudingom, kypriacim práškom, cukrom, kakaom, škoricou a orechami. Pridáme pastu, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na
- 40 minút do chladničky.
Mohlo by vás zaujímať
Na pracovnej ploche vyvaľkáme z cesta valček, ktorý nožom nakrájame na asi 50 až 60 rovnakých kúskov. Jednotlivé kúsky vyvaľkáme do tvaru rožtekov v nasekaných pistáciách a položíme na papier na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Čas pečenia: asi 10 minút (1 plech)
- Čas prípravy: asi 25 minút
Upečené pistáciové rožteky necháme vychladnúť.
Tip: Ešte teplé ich môžeme obaliť v práškovom cukre. V dobre uzatvárateľnej nádobe rožteky vydržia približne dva týždne
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 272 kJ / 66 kcal | 1943 kJ / 464 kcal |
Tuky | 4,07 g | 29,07 g |
Sacharidy | 4,20 g | 30,03 g |
Bielkoviny | 1,21 g | 8,65 g |
Zdroj: Dr.Oetker