Vianočná sušienková kakaová reťaz – suroviny na sušienky:
Na cesto pre sušienky: 250 g hladkej múky, 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva, 2 zarovnané PL preosiateho kakaa, 100 g hnedého cukru, 125 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 vajce, 1/2 KL vanilkovej arómy, 1 balíček tmavej polevy
Na ozdobenie: 1 balenie Tubičiek na zdobenie, 4 farby Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm), rôzne druhy formičiek s vianočnými motívmi, stužku
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom a cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, arómu a na jemnom strúhadle nastrúhanú polevu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto necháme asi hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát hrubý asi 0,5 cm. Pomocou formičiek povykrajujeme rôzne tvary, ktoré naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pomocou špajdle urobíme do každého kúska dve dierky na stužku. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Pečivo necháme vychladnúť, potom ho ozdobíme tubičkami podľa vlastnej fantázie a necháme zaschnúť. Nakoniec všetko navlečieme na stužku tak, aby nám vznikla originálna vianočná reťaz.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)
- Doba prípravy: asi 40 minút
- Vystačí na: asi 50 kúskov
Mohlo by vás zaujímať
Vianočná sušienková kakaová reťaz je hotová
Tipy:
Reťaz môžeme samozrejme pripraviť aj s inými motívmi formičiek a recept sa dá potom využívať celý rok. V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme pečivo skladovať približne 3 týždne.
Mohlo by vás zaujímať
Zdroj: Dr.Oetker