Zubáč na špenáte so zemiakmi

Doba prípravy 15 minútEnergia: 673 kcal.Náročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 673 kcal

Suroviny:

1 kg plátov zubáča, 3/4 listového špenátu, 3/4 kg tuhých zemiakov (tzv. šalátových), 3 rajčiny, 1 papriku, 1 celý pór, 1 zväzok zelerovej vňate, 1 citrón, 2 strúčiky cesnaku, 10 dkg masla, 1 polievkovú lyžicu oleja, 1/8 l sladkej smotany, 1/16 l bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie

Zubáč na špenáte

Postup:

Nakrájame pláty zubáča na rovnako veľké kusy. Očistíme strúčiky cesnaku, rozpolíme a zľahka potrieme reznou plochou kusy zubáča. Dáme zubáča vychladiť. Umyjeme zemiaky a uvaríme ich. Preberieme listy špenátu a poumývame ich. Rozštvrtíme rajčiny, odstránime hlúby a zrnká. Pokrájame dužinu na malé kocky. Odrežeme z póru korienky a zelené konce listov, pozdĺžne ho rozpolíme, umyjeme a pokrájame na rezance. Umyjeme papriku, rozpolíme, odstránime zrnká a pokrájame na kocky. Potom varíme pór a papriku 3-4 minúty, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Umyjeme petržlenovú vňať, oberieme lístočky zo stoniek a posekáme ich nadrobno. Osolíme zubáča a okoreníme mletým čiernym korením. Rozpálime asi 10 dkg masla, 1 polievkovú lyžicu oleja a pomaly pečieme zubáča z oboch strán (najprv stranu s kožou; príliš hrubé kusy upečieme v rúre). Potom vyberieme zubáča z tuku, na ktorom sme ho piekli, a odstavíme na teplé miesto. Kým pečieme zubáča, necháme zovrieť vodu a krátko (cca 3 min.) povaríme špenátové listy, scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Krátko opražíme papriku a pór vo výpeku po zubáčovi, podlejeme bielym vínom, necháme trocha zvariť a dolejeme sladkú smotanu. Ochutíme soľou, citrónovou šťavou a necháme tekutinu ešte trocha zvariť. Vmiešame 1 polievkovú lyžicu masla, pridáme kocky rajčín, položíme kúsky zubáča do omáčky a necháme krátko zovrieť. Umyjeme zemiaky a rozpolíme ich. Potom ich trocha opražíme na masle a posypeme petržlenovou vňaťou. Krátko opražíme špenát na masle a osolíme. Uložíme kúsky zubáča na špenátové listy, polejeme zeleninovou omáčkou a podávame s bylinkovými zemiakmi ako prílohou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach