Sacherova torta a jej história
Sacherová torta: Pôvodná viedenská čokoládová torta s marhuľovým džemom je jedným zo symbolov Viedne. Autorom receptu je Franz Sacher. Jeho syn pôvodnú receptúru vylepšil marhuľovým džemom a čokoládovou polevou. Recept pripravil cukrár Josef Vích.
Sacherova torta – suroviny:
Na korpus: 6 vajec, 150 g krupicového cukru, 250 g hladkej múky, 50 g jemne mletej strúhanky, 70 g kvalitného kakaa
Ovocná náplň: 500 g čerstvých alebo mrazených marhúľ, 250 g krupicového cukru, štipka škorice
Poleva: 200 ml smotany na šľahanie, 200 g horkej čokolády, 50 g Hery
Postup:
Korpus: Vyšľahajte zvlášť žĺtky a bielky s cukrom. Múku dôkladne preosejte spolu s jemne mletou strúhankou a kakaom. Vyšľahané bielky spojte so žĺtkami a opatrne, ale rýchlo primiešajte múčnu zmes, aby vznikla hladká kompaktná masa. Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a dajte piecť na 170 °C na cca 40 minút. Po upečení nechajte vychladnúť, vykrojte z tortovej formy a dvakrát prekrojte.
Náplň: Marhule odkôstkujte a dôkladne opláchnite. Na väčšej panvici rozpustite polovicu cukru na svetlohnedý karamel a posypte škoricou. Pridajte marhule, ľahko zalejte vodou, aby sa nepripálili, a poduste. Po odparení 1/3 objemu zložte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť. Na dno formy položte spodný diel korpusu, dôkladne ho potrite ešte teplou marhuľovou redukciou a priklopte druhým dielom korpusu. Postup zopakujte. Potrite aj povrch torty zvyšnou marhuľovou redukciou a nechajte poriadne vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Poleva: Smotanu ohrejte a pridajte čokoládu. Dôkladne premiešajte a nakoniec varechou alebo stierkou do horúcej polevy zapracujte Heru. Pokiaľ použijete metličku, zapracujete do polevy vzduch a poleva potom nebude taká lesklá. Vychladnutú tortu zatrite čokoládovou polevou a nakrájajte. Podávajte s vyšľahanou smotanou a zvyšnou marhuľovou omáčkou.