Veľkonočný veniec pečieme doma každý rok.
Suroviny na veľkonočný veniec:
Na cesto: 1 balenie Buchiet Dr.Oetker, 260 ml vlažnej vody, 120 ml oleja (12 polievkových lyžíc), 1 vajce, 1 zarovnaná KL rumovej arómy, 1 vajce na potretie
Na ozdobenie: 4 kusy vajec uvarených natvrdo a zafarbených, 2 zarovnané PL práškového cukru
Ešte potrebujeme: plech na pečenie, štetec na natieranie, sitko
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame zmes na buchty s pribaleným droždím. Pridáme vodu, olej, vajce, rumovú arómu a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na päť rovnakých dielov. Zo štyroch vyvaľkáme valčeky dlhé 40 cm. Upletieme vrkoč a stočíme do venčeka, na konci dobre spojíme. Položíme na vymastený plech.
Mohlo by vás zaujímať
Zostávajúci piaty diel rozdelíme na štyri rovnaké kúsky, z každého vyvaľkáme valček dlhý 20 cm, položíme na veniec a vytvoríme „hniezda“ (kam umiestnime po upečení vajcia). Ponecháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po vychladnutí veľkonočný veniec pocukrujeme a do „hniezd“ vložíme vajcia.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 40 minút
- Doba prípravy: asi 20 minút
- Doba kysnutia: asi 80 minút