Veľkonočný veniec

Doba prípravy 160 minútNáročnosť

Veľkonočný veniec pečieme doma každý rok.

Suroviny na veľkonočný veniec:

Na cesto: 1 balenie Buchiet Dr.Oetker, 260 ml vlažnej vody, 120 ml oleja (12 polievkových lyžíc), 1 vajce, 1 zarovnaná KL rumovej arómy, 1 vajce na potretie

Na ozdobenie: 4 kusy vajec uvarených natvrdo a zafarbených, 2 zarovnané PL práškového cukru

Ešte potrebujeme: plech na pečenie, štetec na natieranie, sitko

Veľkonočný veniec

Postup:

Na prípravu cesta zmiešame zmes na buchty s pribaleným droždím. Pridáme vodu, olej, vajce, rumovú arómu a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na päť rovnakých dielov. Zo štyroch vyvaľkáme valčeky dlhé 40 cm. Upletieme vrkoč a stočíme do venčeka, na konci dobre spojíme. Položíme na vymastený plech.

Mohlo by vás zaujímať

Veľkonočný veniec s hrozienkami a mandľami

60 minútSuroviny na veľkonočný veniec (rozpočet na 20 kúskov): 20 g droždia, 200 ml mlieka, 80 g cukru, 500 g polohrubej múky, 200 g mandľových lupienkov,… Čítaj ďaľej

Zostávajúci piaty diel rozdelíme na štyri rovnaké kúsky, z každého vyvaľkáme valček dlhý 20 cm, položíme na veniec a vytvoríme „hniezda“ (kam umiestnime po upečení vajcia). Ponecháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Po vychladnutí veľkonočný veniec pocukrujeme a do „hniezd“ vložíme vajcia.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 40 minút
  • Doba prípravy: asi 20 minút
  • Doba kysnutia: asi 80 minút

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach