Waldorfský šalát

Doba prípravy 15 minútEnergia: 1132 kcal.Náročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 1132 kcal

Suroviny (rozpočet pre 4 porcie):

1 zeler, 3 jablká, 2 hlávkové šaláty, 1 Radiccho (čakanku), 1 iný zelený šalát, 1 zväzok reďkoviek, asi 5 dkg vlašských orechov, 1/4 kg kuracích pŕs (alebo morčacích pŕs), 1 citrón ( s chemicky neošetrenou kôrou), 1 pomaranč (s chemicky neošetrenou kôrou), 3 žĺtky, 3/8 l oleja, 1/8 l sladkej smotany, 1 čajovú lyžicu ostrej horčice, malé množstvo cukru, ocot, olej, soľ, mleté čierne korenie

Waldorfský šalát

Postup:

Vložíme kuracie mäso do vriacej osolenej vody, znížime teplotu a necháme mäso variť asi 1/4 hodiny.

Príprava majonézy so sladkou smotanou: Zmiešame vaječné žĺtky s horčicou, soľou, mletým čiernym korením, štipkou cukru, malým množstvom postrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry. Potom po kvapkách vmiešame do majonézy sladkú smotanu a pikantne ochutíme.

Očistíme zelené šaláty a umyjeme. Očistíme čakanku a rozoberieme na listy. Umyjeme zeler a ošúpeme ho. Odrežeme z hľuzy niekoľko tenkých plátkov a vložíme ich do citrónovej vody. Zvyšok hľuzy pokrájame na kocky a uvaríme tak, aby neboli celkom mäkké s trochu citrónovej šťavy a soli. Scedíme a opláchneme studenou vodou. Ošúpeme jablká. Polovicu jedného jablka odložíme na zdobenie, ostatné jablká pokrájame na kocky. Krátko ich prevaríme v citrónovej vode, scedíme a opláchneme vodou.

Pokrájame kuracie mäso na kocky a pomiešame so zelerom, s kockami jabĺk a s majonézou. Ochutíme citrónovou a pomarančovou šťavou. Zo zelených šalátov zoberieme vonkajšie listy, pokrájame a rozdelíme na taniere. Na ne potom položíme malé šalátové a čakankové listy. Pripravíme marinádu zmiešaním oleja, octu, malého množstva cukru, soli, čierneho korenia a pokvapkáme ňou šalát. Majonézový šalát poukladáme okolo šalátového jadra. Pokrájam plátky zeleru na tenké rezance, polovicu jablka a reďkovky pokrájame na tenké plátky. Nastrúhame pomarančovú kôru. Šalát ozdobíme uvedenými prísadami a vlašskými orechmi.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach