Generácie našich starých a prastarých mám tvrdili, že najviac sa dá v domácnosti ušetriť na strave. Často to však bolo na úkor zdravia. Aj dnes môžeme výdavky na jedlo celkom slušne zredukovať, ale tak, aby sme z neho neubrali potrebné živiny. To znamená variť s rozumom a zdravo.
Začneme s nakupovaním
Kupujeme len tie potraviny, ktoré naozaj spotrebujeme. Využívame rôzne sezónne zľavy. Čo najmenej používajme polotovary a hotové jedlá, ktoré sú väčšinou značne predražené. Samozrejme, zvážime, či nám niektoré polotovary do takej miery uľahčia prípravu a ušetria čas, že to vyváži ich vyššiu cenu. Nie všetky najdrahšie suroviny sú aj najkvalitnejšie. Všimnite si, že rovnaké druhy potravín , ale za nižšiu cenu, nájdeme v hypermarketoch vždy v spodných a menej dostupných regáloch. Oplatí sa preto zohnúť sa a poobzerať sa dôkladnejšie.
Varíme racionálne
Šetríme aj tak, že surovinami zbytočne neplytváme. Na dusenie a vyprážanie používame kvalitné panvice a kastróly s nepriľnavým povrchom, pri ktorých potrebujeme len minimálne množstvo oleja. Do cesta nedávame zbytočne veľa vajec a tuku. Pri príprave piškótového cesta môžeme nahradiť bielok lyžicou studenej a žĺtok lyžicou horúcej vody. Namiesto príliš tučnej a drahej sladkej smotany použijeme na omáčku či šalát lacnejší a zdravší biely jogurt. Jedlá zbytočne nepresládzame. Radšej pocukríme až hotové jedlo.
Chutné jedlá zo zvyškov
Veľa ušetríme, ak varíme len také množstvá, aby sme nemuseli nič vyhodiť. Ak nám zostanú nejaké zvyšky, použijeme ich na prípravu iného jedla. Napríklad z vareného mäsa z polievky, alebo zvyškov duseného či pečeného mäska môžeme urobiť výbornú fašírku, plnky do rôznych omeliet či slaných palaciniek. Ochutenou mletou alebo nadrobno nasekanou mäsovou zmesou naplníme aj zeleninové závitky, zemiakové guľky a roládu zo zemiakového alebo lístkového cesta. Staršie pečivo a chlieb namočíme do rozšľahaných vajec s troškou mlieka a do zlatista vypražíme. Sú to chutné a sýte raňajky či večera.
Zvyšky knedle pokrájame zasa na malé kocky a na panvici opečieme s vajcom. Tenké plátky knedle môže tiež spojiť lekvárom, zohriať v paráku a na tanieri posypať cukrom, mletými orechmi či makom a poliať roztopeným maslom. Takéto nepravé parené buchty určite ocenia maškrtné detské jazýčky. Zvyšky varených zemiakov spotrebujeme rozmixované na prípravu zemiakového cesta, z ktorého vyčaríme knedle, lokše, slané i sladké plnené guľky, šúľance, rôzne záviny a ďalšie dobroty. Alebo ich spojíme s cibuľkou opraženou do zlatista a cestovinou na chutný grenadiersky pochod.
Ako za starých čias
Oplatí sa obetovať viac času a pripraviť si niektoré pokrmy a jedlá ako za starých čias po domácky. Je to nielen lacnejšie, ale najmä zdravšie, bez všelijakých „E“- čiek a chemických prídavných látok. Výborný a zdravý je napríklad doma upečený chlebík alebo vlastnoručne pripravený jogurt. Neverili by ste, koľko peňazí minieme na nákup rozličných keksíkov a slaných tyčiniek. Oplatí sa upiecť doma jednoduché maslové keksy, spojiť ich po dve lekvárom a uložiť do uzatvorenej škatule. Sú chutnejšie ako kupované a bez chemických prídavných látok. Aj príprava slaných tyčiniek, pagáčikov či praclíkov nie je vôbec zložitá a chuťou ani cenou sa im žiadne kupované nevyrovnajú.
Mohlo by vás zaujímať
Tvarohové alebo bryndzové pagáče a tyčinky
Na doske zamiesime kocku tvarohu alebo 250 g bryndze s rovnakým množstvom hladkej múky, masla alebo rastlinného tuku, lyžičky soli a jedným vajcom. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho asi pol hodiny v chladničke odpočívať. Potom ho vyvaľkáme asi na hrúbku 4 – 5 mm a vykrajujeme malé pagáčiky, prípadne pokrájame na rovnaké asi 1 centimeter široké pásiky. Potrieme rozšľahaný vajcom a posypeme rascou, makom, sezamovými semiačkami alebo strúhaným syrom. Môžeme ozdobiť aj kúskom orecha či mandle. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 200 ° C.
Rýchly a lacný jogurt
Na výrobu domáceho jogurtu je najjednoduchšie použiť jogurtovač. Ak jedávate denne jogurty, alebo máte väčšiu domácnosť, určite sa oplatí investovať do jeho kúpy. K prístroju je priložený aj dobrý recept, stačí postupovať podľa neho. No chutný jogurt si môžeme pripraviť aj bez špeciálneho prístroja. Stačí zohriať plnotučné mlieko na teplotu maximálne 50° C, pridať jeden téglik bieleho jogurtu, tiež najlepšie plnotučného, zamiešať a nechať prikryté dekou alebo na teplom mieste dozrieť do druhého dňa, to znamená asi 10 – 12 hodín. Hotový jogurt ľubovoľne ochutíme napríklad lekvárom, alebo kakaom, môžeme pridať kúsky čerstvého ovocia či orechov.