Chlieb so sušenými paradajkami a mozzarellou
Suroviny na chlieb so sušenými paradajkami a mozzarellou (rozpočet pre 4 osoby):
250 g hladkej pšeničnej múky, 250 g hladkej celozrnej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1 lyžicu soli, 1 lyžicu krupicového cukru, 3 lyžice...
Bravčové údené zapečené v cestíčku
Suroviny:
800 g bravčového údeného na pečenie (bez kosti), 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, 1 bobuľka borievky, štipka cukru, 1 žĺtok, 2 lyžice mlieka, 300 g lístkového cesta.
Na omáčku:
3 lyžice rajčinového pretlaku, 1/4 l...
Ryža Birjani
Suroviny:
250 g basmati ryže, 2 mrkvy, trocha cvikle, 1 cibuľa, ghee, škorica, čierne korenie, kardamón, fenykel, klinčeky, koriandrovú vňať, rajčiny a citrón
Postup:
Na ghee osmažiť škoricu, čierne korenie, kardamón, fenykel, klinčeky. Keď začne korenie praskať pridáme...
Kurkuma – koreň Slnka
Ak máte radi indickú alebo čínsku kuchyňu, určite máte v obľube aj karí korenie, ktorého základ tvorí kurkuma. Tomuto koreniu právom hovoria aj "Koreň Slnka". Má množstvo liečivých účinkov na ľudský organizmus a okrem...
Koláč s kyslou smotanou
Suroviny:
4 žĺtka, 200 g Korunného práškového cukru, 200 g polohrubej múky, 1 dcl vody, 1 dl oleja, 1 prášok do pečiva, 2 pudingové prášky (podľa toho, aký máte radi, hodí sa aj čokoládový,...
Vanilkové rožky
Suroviny:
210 g masla, 80 g práškového cukru + na obaľovanie, 1 vanilkový lusk, kôra z 1 citróna, 2 žĺtky, 110 g mletých vlašských orechov, 280 g hladkej múky na krehké pečivo
Postup:
Vyšľahajte mäkké maslo s cukrom. Pridajte...
Nepravý marcipán
Nepravý marcipán 1
Suroviny:
150 g sušeného mlieka, 150 g Korunného práškového cukru, 2 PL medu, 2 PL oleja, cca 3 PL vody, 1 KL Mandľovej arómy
Postup:
Preosejeme práškový cukor do mlieka, pridáme med, mandľovú aromu,...
Vianočná kapustnica „á la Justin“
Bez vône vianočnej kapustnice si málokto z nás vie predstaviť Štedrý večer. Justin Topolský sa s nami podelil o recept vianočnej kapustnice na gurmánsky spôsob, ktorá šetrí nielen naše žalúdky, ale aj náš čas....
Vianočné raňajkové koláče
Suroviny:
Cesto: 1200 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 40 g čerstvého droždia, 300 ml mlieka, medzi prsty soli
Maková plnka: 200 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, 1 dl oleja, 1 čajová...
Tradície Štedrého večera
K Štedrému večeru sa viaže veľa tradičných zvykov
Nielen každý región, obec ale aj každá rodina si odovzdáva z pokolenia na pokolenie svoje vlastné vianočné rituály.
Štedrovečerné postenie
K veľmi rozšíreným zvykom patrí štedrovečerné postenie. Vyvrcholilo ním štvortýždňové adventné...