Mriežkový koláč s tvarohom a marhuľami z kysnutého cesta je výborný koláčik na letné popoludnie.
Suroviny na kysnutý mriežkový koláč s tvarohom a marhuľami ( rozpočet pre 8 osôb):
Na cesto: 320 g polohrubej múky, 20 g droždia, 40 g krupicového cukru, 100 ml vlažného mlieka, 50 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, soľ
Na náplň: 300 g mäkkého tvarohu, 2 PL práškového cukru, soľ, 1 vajce + vajce na potretie, 20 g vanilkového pudingového prášku, 12 ks marhúľ, 1 škoricový cukor
Na dokončenie: práškový cukor na posypanie ( môže byť zmiešaný aj pol na pol s vanilkovým cukrom)
Postup:
Do misy preosejeme polohrubú múku, v strede vyhĺbime jamku a do nej rozdrobíme droždie. Pridáme 1 PL cukru a prelejeme vlažným mliekom. Necháme na teplom mieste, aby vzišiel kvások.
K vzídenému kvásku potom pridáme zvyšok cukru, maslo, žĺtky a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 40 minút v teple kysnúť.
Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, štipkou soli, vajcom a pudingovým práškom.
Asi 2/3 cesta rozvaľkáme do tvaru formy a rozložíme ho na jej dno. Marhule očistíme a pokrájame na mesiačiky. Na cesto dáme tvarohovú náplň a na náplň poukladáme kúsky marhúľ, ktoré posypeme škoricovým cukrom.
Mohlo by vás zaujímať
Zvyšok cesta rozvaľkáme a pokrájame na prúžky asi o hrúbke 1 cm. Z nich vyskladáme na povrchu koláča mriežku. Mriežkový koláč s tvarohom a marhuľami potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 165℃ asi 50 minút dozlatista.. Pred podávaním pocukrujeme.
Tip:
Kysnuté cesto môžete pripraviť aj pomocou sušeného droždia. Musíte ho však pridať minimálne o polovicu viac, ako čerstvého droždia.