Suroviny ( rozpočet na 45 kusov ):
Na cesto: 250 g hladkej múky, 1 balíček kypriaceho prášku do perníka, 140 g práškového cukru, 7 g kakaa, 1 vrchovatá KL perníkového korenia, 3 – 4 KL medu, 2 vajcia, 25 g masla nebo margarínu
Na potretie: 1 vajce
Ešte potrebujeme: valček, formičky na vykrajovanie, plech na pečenie, papier na pečenie, štetec
Postup:
Na cesto ručne na doske spracujeme múku zmiešanú s kypriacim práškom do perníka, cukor, kakao, perníkové korenie, med, vajcia a maslo alebo margarín. Vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto riedke, pridáme múku.
Mohlo by vás zaujímať
Cesto vyváľame na doske na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Perníčky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do predhriatej rúry piecť. Ešte horúce ich potrieme rozšľahaným vajcom. Môžeme ich ľubovoľne ozdobiť. Uchovávame ich v uzavretej nádobe.
- Elektrická rúra: 180°C
- Teplovzdušná rúra: 160°C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 10 minút
- Doba prípravy: asi 15 minút
Nutričné hodnoty: na 100 g / ml
na porciu / kus | na 100 g / ml | Nutričné hodnoty: na 100 g / ml |
Energia | 281 kJ / 67 kcal | 1478 kJ / 353 kcal |
Tuky | 1,70 g | 8,95 g |
Sacharidy | 9,62 g | 50,65 g |
Bielkoviny | 1,06 g | 5,57 g |
Zdroj: Oetker