Suroviny na karfiolový krém s pestom:
500 g karfiolu, 300 ml šľahačky, 700 ml mlieka, 1 menšia cibuľa, 2 plátky toastového chleba, 40 g sušených rajčín, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, muškátový oriešok, soľ
Postup:
Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme doružova na olivovom oleji. Pridáme na ružičky rozobraný karfiol, krátko orestujeme a zalejeme šľahačkou a mliekom. Osolíme a pridáme štipku muškátového orieška. Po zmäknutí karfiolu rozmixujeme tyčovým mixérom, podľa potreby zahustíme zápražkou pripravenou z oleja a múky a dobre prevaríme. Pokiaľ chceme dosiahnuť hladšiu konzistenciu, krém precedíme cez jemné sitko.
Mohlo by vás zaujímať
Toastový chlieb nakrájame na malé hranoly, ktoré ľahko pokvapkáme olivovým olejom a v trúbe vyhriatej na 200˚C opražíme dozlata. Zo sušených rajčín, 50 ml olivového oleja a rozdrveného cesnaku pripravíme za pomoci tyčového mixéru rajčinové pesto, ktoré aj s krutónmi podávame spoločne s polievkou.