Suroviny na včelie úle s krémom z likéru:
Linecké kolieska: 300 g hladkej múky, 200 g Hery, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, kôra z jedného citróna
Orechová zmes: 100 g detských piškót, 80 g namletých vlašských orechov, 100 g práškového cukru, 100 g Hery, 1 – 2 lyžice kakaa, 2 lyžice rumu, práškový cukor na vysypanie formičiek
Krém: 100 g Hery, 3 lyžice hustého vaječného likéru, práškový cukor podľa chuti, semienka z jedného vanilkového struku
Postup:
Najprv si upečte podkladové kolieska z klasického lineckého cesta. Zo všetkých vychladených surovín vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu až dve odpočívať v chladničke, zabalené v potravinárskej fólii.
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte. Vykrajujte kolieska, hladké alebo ozdobné. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 6 – 10 minút. Doba pečenia závisí od výkonu rúry a hrúbky koliesok.
Veľkosť koliesok zvoľte podľa veľkosti formičiek na úliky, ktorých sa predáva niekoľko druhov. Odporúčame si kúpiť otváraciu formičku.
Linecká kolieska musia vychladnúť. Počas toho si pripravte zmes na orechové úle.
Mohlo by vás zaujímať
Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte valčekom na cesto. Pridajte namleté orechy a cukor. Pokiaľ máte výkonný mixér s veľkou nádobou, môžete piškóty i orechy rozmixovať spoločne, a potom iba pridáte cukor. Prisypte kakao, pridajte Heru a rum. Vypracujte pevnú nelepivú hmotu. V prípade potreby pridajte pár rozdrvených piškót. Túto hmotu dajte na hodinu až dve úplne vychladnúť do chladničky. Bude sa vám potom lepšie odlepovať od formičky.
Pripravte si tiež krémovú náplň. Heru vyšľahajte s vaječným likérom a ochuťte cukrom. Nakoniec pridajte semienka z jedného vanilkového struku a poriadne rozmiešajte.
Mohlo by vás zaujímať
Formičky na úliky vysypte práškovým cukrom a vložte do nich kúsok orechovej hmoty. Dôkladne ju utlačte a prstom do jej stredu vytlačte dierku. Tú naplňte likérovým krémom, priklopte lineckým kolieskom a opatrne formičku otvorte.
Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetky kolieska, všetku orechovú hmotu a maslový krém. Potom včelie úle s krémom skladujte v chlade.