Vývar z kostí: Poznáte jeho prínosy pre zdravie?

Kostný vývar nie je žiadnou novinkou, i keď sa aktuálne zjavuje ako silný módny trend pre zdravie. Ľudstvo ho používa už po celé stáročia. Lekári čínskej medicíny ho používali na posilnenie zdravia obličiek a podporu tráviaceho traktu, Angličania už od viktoriánskej éry popíjali „hovädzí čaj“.

Čo je vlastne vývar z kostí?  Aromatický vývar z hovädzích alebo hydinových kostí a zeleninou. Rozdiel medzi bežnou polievkou a vývarom je v množstve času, ktorý ho varíme. Čím dlhšie sa tekutina varí, tým viac živín a minerálov sa vylúhuje z kostí. Nie je zriedkavosťou variť kvalitný vývar aj viac ako 20 hodín, prípadne v kvalitnom pomalom hrnci ešte dlhšie.

Najlepšie kosti na vývar

Niekedy je lepšie zájsť ku klasickému mäsiarovi, ako do supermarketu. Ale našťastie i tu nájdete balené polievkové zmesi, ktoré by mali obsahovať kosti vhodné do vývaru. Výborné na varenie vývaru sú, napríklad hovädzie kolená, kuracie krky, špikové kosti a dokonca i hovädzie chvosty. Výhodou je, že na vývar môžeme použiť kosti z iných jedál, ktoré sme pripravili, napríklad z pečeného kuracieho alebo morčacieho mäsa.

Efekty kostného vývaru na zdravie

Vývar z hovädzích či hydinových kostí má množstvo zdravotných výhod. Je to skvelý zdroj bielkovín (asi 6 gramov na šálku) a minerálov, ako je vápnik, fosfor a draslík. To však nie je všetko:

Mohlo by vás zaujímať

Vývar z údeného mäsa s chilli

90 minútSuroviny na vývar z údeného mäsa s chilli: 500 g hovädzích kostí, 300 g mrkvy, 200 g petržlenu, 200 g kalerábu, 200 g zeleru, soľ… Čítaj ďaľej

Pôsobí hojivo na trávenie

Šálka ​​kostného vývaru denne podporuje trávenie, hydratuje, chráni tráviaci systém. Želatína z kostí podporuje zdravie výstelky čriev, je podporou pri intolerancii a liekom číslo jedna „na opicu“.

Chráni kĺby

Kostný vývar obsahuje glukozamín – liek, ktorý sa už dlho používa ako prvá línia liečby ľudí s bolesťami kĺbov. Chrupavky obsahujú chondroitín sulfát, ktorý chráni kĺby a pomáha predchádzať artróze.

Zvyšuje hladinu kolagénu

Vďaka pomalému procesu varenia kvalitného vývaru sa rozkladajú kosti a spojivové tkanivá mäsa. Keď vývar pijeme, prijímate kolagén (stavebnú tehlu buniek od pokožky, kostí až po mozog) a želatínu (forma kolagénu, ktorá pomáha tráveniu). Dostatok kolagénu zlepšuje pružnosti pokožky a vyhladzuje jemné vrásky.

Zlepšuje spánok

Glycín, ktorý sa nachádza vo vývare z kostí zlepšuje spánok a zabraňuje únave.

Podporujte zdravý imunitný systém

Kvôli vysokej koncentrácii minerálov v kostnom vývare hovoríme o ňom ako o superpotravine, ktorá posilňuje imunitu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach