Dnes je piatok, 26. apríla 2024, sviatok má Jaroslava

Múčne jedlá

raňajková bábovka

Vajičková bábovka s paprikou

Vajičkovú bábovku si príliš veľa domácnosti nepripravuje. Pokiaľ aj vy patríte do tejto skupiny, potom je najvyšší čas to zmeniť. Príprava vajíčkovej bábovky totiž nezaberie dlhšie ako 30 minút. Jej výsledok vás však príjemne...

Šúľance z Ajvaru

Ingrediencie – šúľance z Ajvaru: 1 lyžica Ajvaru jemného Podravka 500 g zemiakov 2 šálky (250 g) polohrubej múky 1 vajce štipka soli maslo Ingrediencie – omáčka: 1 balenie (250 g) bryndze ¾ balenia (180 ml) kyslej smotany 150 g slaniny pažítka (jarná cibuľka) Postup: Ako prvé...

Hokaido špaldové placky

Suroviny na hokaido špaldové placky (rozpočet na porciu pre 2 osoby): 250 g hokaido, 1 porciu špaldy, ktorá nám ostala po príprave rastlinného mlieka (alt. ovsa, kamutu atď.), 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajíčka Postup: Cibuľu a...

Cibuľový koláč so slaninou

Suroviny na cibuľový koláč so slaninou (rozpočet pre 6 osôb): 25 g droždia, 1 lyžička cukru, 1/8 l mlieka, 5 vajec, 4 lyžice oleja, 350 g hladkej múky, 500 g cibule, 200 g anglickej...
Hrášková roláda

Hrášková roláda

Hrášková roláda - suroviny ( rozpočet pre 4 osoby ): 1 lístkové cesto, 250 g zemiakov, 250 g mrazeného hrášku, 1/2 červenej papriky, 1 vajce, muškátový kvet, soľ, korenie, 2 lyžice sezamových semienok Postup: Zemiaky uvaríme v...

Francúzsky toast s banánmi

Francúzsky toast - medzi typické varianty patrí jeho ochutenie na sladko s cukrom, škoricou, vanilkou a muškátovým orieškom. Do cestíčka sa môže pridať aj portské víno. Táto varianta je obvykle podávaná teplá ako...
Vyprážané ovocie

Vyprážané ovocie s kávovým krémom

Suroviny na vyprážané ovocie s kávovým krémom (rozpočet na 4 porcie ): 15 g droždia, 50 g práškového cukru, 140 ml mlieka, 3 vajcia, 280 g hladkej múky, 200 ml bieleho alebo ružového vína, olej...

Šúlance s makom

Šúlance s makom, kto by im odolal? Jemné zemiakové šúľance, zasnežené cukrom, posypané s makom a preliate horúcim maslom. Šúlance sú výborné aj so strúhankou, orechami ale kľudne aj s tvarohom. Najlepšie sú domáce, ak si ich sami...

Oškvarkové pagáče

Suroviny na oškvarkové pagáče: 500 g hladkej múky, 500 g hrubej múky, 250 g masla, 1 ks 250 g kyslej smotany,  1 a pol vajca (zvyšok na potretie), 700 g mletých oškvarkov, 2 balíčky instantného droždia, soľ Postup: Z prísad,...
Cisársky trhanec so slivkami

Cisársky trhanec so slivkami

Klasika z Rakúska. Kuchári a cukrári tejto krajiny vedeli, ako svojich vyhlásených maškrtníkov, cisárov a kráľov, rozmaznávať. Cisársky trhanec so slivkovým rozvarom je niečo ako evergreen rakúskej kuchyne. Nechýba vari ani na jednom jedálnom...