Palacinková torta s krémom je dezert, ktorý robila moja mama, keď som bola malá. Vždy som sa na túto tortu veľmi tešila, lebo bola vždy iná a vždy to bolo malé prekvapenie.
Suroviny na palacinkovú tortu (rozpočet na 10 dielikov):
Na cesto: 700 ml polotučného mlieka
- 100 g marcipánu
- 5 vajec
- 60 ml 33% smotany
- 450 g hladkej múky
- štipka soli
- 40 ml mandľového likéru ( napríklad amaretta )
- slnečnicový olej na vyprážanie
- 120 g mletých mandlí
Na krém:
- 200 g mäkkého tvarohu
- 200 g neochutené pomazánkové maslo
- 200 ml 33% smotany
- 3 PL práškového cukru
- 3 PL horkého kakaa
Na polevu:
- 1 tabuľka horkej čokolády
- 50 g masla
Postup:
V teplom mlieku rozmiešame ponorným mixérom nastrúhaný marcipán. Zmes necháme vychladnúť. Pridáme do nej vajíčka a smotanu. Vyšľaháme všetko spolu. Potom do zmesi pridáme múku, štipku soli a nakoniec amaretto. Cesto necháme odpočinúť pri izbovej teplote asi 30 minút.
Cesto premiešame, panvicu vymastíme olejom a začneme piecť palacinky. Každú palacinku ešte v panvici posypeme najemno pomletými mandľami. Potom palacinku otočíme a opečieme ju aj s druhej strany.
Mohlo by vás zaujímať
Vychladnutý tvaroh, neochutené pomazánkové maslo a smotanu dôkladne premiešame, pridáme cukor a všetko vyšľaháme dohladka na krém. Krém ochutíme kakaom a potrieme ním každú palacinku. Palacinky ukladáme na seba do tvaru torty. Zvyšný krém natrieme na poslednú, vrchnú palacinku a pripravenú tortu dáme do chladničky ztuhnúť (asi 15 minút). Pred podávaním tortu ozdobíme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme roztopením čokolády, ktorú zmiešame spolu s maslom. Tortu ozdobíme drobným ovocím ( maliny, jahody … ). Palacinková torta s krémom je hotová a môžeme ju podávať.