Jablkový závin našich babičiek

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Suroviny:

125 g Hery, 200 g hladkej múky, 80 – 100 g polohrubej múky, 1 lyžica octu, 50 ml veľmi studenej vody, 1 vajce, 100 g strúhanky, mletá škorica, 300 g jabĺk, cukor podľa chuti

Jablkový závin

Postup:

Jednoduché cesto sa skladá zo základných surovín a veľmi dobre sa s ním pracuje. Neobsahuje žiadny cukor. Ak ho tam i napriek tomu budete chcieť, pridajte k hladkej múke 4 lyžice práškového cukru.

Heru, vajce, hladkú múku, ocot a vodu zmiešajte dohromady. Pridajte 50 g polohrubej múky a cesto spracujte. Pridávajte polohrubú múku podľa potreby, až kým sa cesto prestane lepiť.

Cesto nechajte hodinu oddychovať v chladničke.

Jablkový závin

Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske.

Strúhanku opečte nasucho na panvici. Pridajte do nej mletú škoricu. Kto chce, môže pridať i dve lyžice kryštálového cukru. Nechajte strúhanku vychladnúť.

Studenú strúhanku rozprestrite na rozvaľkané cesto. Jablká nastrúhajte nahrubo aj so šupkou. Rozložte na strúhanku. Podľa chuti pridajte nasekané orechy a hrozienka.

Pevne závin zrolujte. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie.

Jablkový závin

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 30 minút. Zvýšte teplotu na 190 °C a dopečte dozlatista. To bude trvať ďalších 20 – 30 minút.

Hotový závin nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach