Suroviny:
125 g Hery, 200 g hladkej múky, 80 – 100 g polohrubej múky, 1 lyžica octu, 50 ml veľmi studenej vody, 1 vajce, 100 g strúhanky, mletá škorica, 300 g jabĺk, cukor podľa chuti
Postup:
Jednoduché cesto sa skladá zo základných surovín a veľmi dobre sa s ním pracuje. Neobsahuje žiadny cukor. Ak ho tam i napriek tomu budete chcieť, pridajte k hladkej múke 4 lyžice práškového cukru.
Heru, vajce, hladkú múku, ocot a vodu zmiešajte dohromady. Pridajte 50 g polohrubej múky a cesto spracujte. Pridávajte polohrubú múku podľa potreby, až kým sa cesto prestane lepiť.
Cesto nechajte hodinu oddychovať v chladničke.
Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske.
Strúhanku opečte nasucho na panvici. Pridajte do nej mletú škoricu. Kto chce, môže pridať i dve lyžice kryštálového cukru. Nechajte strúhanku vychladnúť.
Studenú strúhanku rozprestrite na rozvaľkané cesto. Jablká nastrúhajte nahrubo aj so šupkou. Rozložte na strúhanku. Podľa chuti pridajte nasekané orechy a hrozienka.
Pevne závin zrolujte. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 30 minút. Zvýšte teplotu na 190 °C a dopečte dozlatista. To bude trvať ďalších 20 – 30 minút.
Hotový závin nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.