Ryba s cesnakovou omáčkou – suroviny:
4 kusy filé ( najlepšia je biela ryba ) bez kože, 1/3 hrnčeka polohrubej múky, 1 rozšľahané vajce, 1/4 hrnčeka studeného piva, 1/3 hrnčeka olivového oleja, 2/3 hrnčeka strúhanky
Cesnaková omáčka: 2 veľké ošúpané zemiaky, 4 roztlačené strúčiky cesnaku, 1 lyžica bieleho vínneho octu, soľ a čerstvo zomleté čierne korenie, 1/3 hrnčeka olivového oleja
Postup:
Každý kus filé prekrojíme pozdĺžne napoly a poutierame dosucha papierovými utierkami. Do malej misky preosejeme múku a do stredu urobíme jamku. Postupne prilievame vajce, rozšľahané s pivom. Zmes šľaháme vidličkou, kým nevznikne tekuté cestíčko bez hrudiek. Na panvici rozohrejeme olej. Filé namáčame po jednom do cestíčka a zvyšky necháme odkvapkať. Potom filé obaľujeme v strúhanke. Rybu pražíme v oleji na stredne silnom ohni asi 2 minúty na každej strane do zlatista tak, aby sa dobre prepiekla. Filé vyberieme z panvice, necháme odkvapkať na papierovej utierke a odložíme na teplé miesto. Takto pripravíme všetko filé. Podávame s cesnakovou omáčkou.
Mohlo by vás zaujímať
Pripravíme si omáčku: zemiaky pokrájame na 1 cm kocky. Varíme ich v malom hrnci asi 8 minút, alebo kým nezmäknú. Necháme ich odkvapkať. Potom zemiaky preložíme do malej misky a vidličkou roztlačíme na kašu. Pridáme cesnak a vínny ocot a dôkladne premiešame. Ak treba, dochutíme. Po niekoľkých kvapkách pridávame olej a stále šľaháme, kým zmes nie je hladká a hustá.