Pre zdravie, krásu a chuť
Sezóna špargle je v máji v plnom prúde. Ak ste jej ešte neprišli na chuť, skúste to čím skôr a doprajte si jedlá zo špargle čo najčastejšie, veď obdobie jej zberu v našich končinách trvá pomerne krátko, začína v apríli a vrcholí v polovici júna. Táto lahodná a ľahko stráviteľná zelenina je totiž v top rebríčku zdravých potravín určite na prvých priečkach. Jej zázračné liečivé vlastnosti poznali už v staroveku. Okrem toho patrí k najlepším prírodným omladzovacím prostriedkom, známe sú jej detoxikačné schopnosti a oddávna sa považuje aj za účinné afrodiziakum. Špargľová kúra sa používa na celkovú očistu organizmu. Špargľa sa tiež odporúča pri redukcii hmotnosti, veď 100 gramov tejto veľmi diétnej zeleniny má len asi 15 kalórií.
Liečivé účinky špargle
Špargľa obsahuje mnohé dôležité látky, ktoré reálne pomáhajú pri prevencii a liečbe viacerých orgánov i celého organizmu. Je účinnou podpornou látkou pri cukrovke, kožných ochoreniach, ekzémoch, omladzuje a zlepšuje kvalitu kože, vlasov i nechtov, podporuje činnosť srdca, obličiek, močového mechúra, pečene a žlčníka. V špargli sa nachádza najmä veľké množstvo kyseliny listovej, aminokyseliny, najmä asparagín, značné množstvo draslíka a zinku, a tiež vápnik, horčík a fosfor. Je bohatá aj na vitamíny, má mimoriadne vysoký obsah vitamínu E, vitamínu C, obsahuje významné množstvo betakaroténu a vitamínov skupiny B – viamín B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B5 (niacín) , B6 (pyridoxín), biotín a kyselinu pantoténovú.
Čo dokáže špargľa?
- Posilňuje imunitný systém
- Omladzuje bunky a chráni ich pred voľnými radikálmi
- Stimuluje krvotvorbu a zásobovanie buniek kyslíkom
- Regeneruje pokožku
- Zlepšuje zrakovú ostrosť, zmierňuje šerosleposť
- Podporuje činnosť srdca, upravuje vysoký krvný tlak, búšenie srdca
- Pomáha pri ochoreniach obličiek
- Chráni pred zápalmi
- Zlepšuje náladu, aktivuje tvorbu hormónov šťastia, pomáha pri poruchách spánku
- Posilňuje nervovú sústavu, upokojuje, pomáha pri strese, uvoľňuje nervové napätie
- Zlepšuje pamäť a koncentráciu
- Podporuje metabolizmus, napomáha pri spaľovaní sacharidov, bielkovín a tukov
- Je tradičným prostriedkom pri pokazenom žalúdku, pálení záhy a refluxe, zápche a liečbe koliky
- Odvodňuje a odkysľuje organizmus
- Je bohatý zdroj vlákniny
Pre krásu
Zo špargle je vynikajúca omladzovacia kúra, ktorá urýchľuje metabolizmus celého organizmu. Denne treba skonzumovať 200 g špargle a minimálne ju treba držať jeden týždeň.
- špargľa potláča prejavy starnutia pokožky
- omladzuje a zlepšuje kvalitu kože
- pomáha udržiavať vláčnu pleť
- regeneruje pokožku
- podporuje rast vlasov a nechtov
- podporuje redukciu hmotnosti
Nákup a skladovanie
Najlepšia je veľká a hrubá špargľa. Znakom čerstvej špargle je, že pri prehnutí praskne, a špičky jej výhonkov sú uzavreté. Špargľa môže byť biela – chuťovo najjemnejšia, zelená – má najvyšší podiel vitamínu C, alebo fialová – s výraznejšou korenistou a horkastou chuťou. Biela špargľa sa oddávna považuje za významné afrodiziakum. Najlepšia a najzdravšia je čerstvo pripravená, hoci špargľu môžeme aj zamraziť alebo zavariť. Zaváraná však už nemá všetky tie užitočné a zdravé vlastnosti ako čerstvá.
Čerstvú špargľu skladujeme v chlade, zabalenú , treba ju spotrebovať čo najskôr, do dvoch – troch dní, neskôr stvrdne.
Varenie
Špargľu upravujeme najmä varením, podávame ju s rôznymi omáčkami , posypanú syrom, strúhankou, môžeme ju zapekať, vyprážať ako rezeň, pripravovať z nej lahôdkové šaláty. Ako príloha sú najvhodnejšie zemiaky. Pred varením špargľu ošúpeme, začneme zhora, tesne pod hlavičkou, spodnú časť asi 2 cm od konca odrežeme. Odstránime všetky drevité a hnedé časti. Špargľu varíme vo vyššom hrnci, na stojato, zviazané do zväzku, končeky výhonkov môžu byť voľné, uvaria sa v pare. Špargľa je jemnejšia a aromatickejšia, ak ju varíme s kúskom bieleho chleba, lyžičkou soli, kockou cukru a lyžičkou masla. Na 500 g špargle potrebujeme 1 l vody. Varí sa asi 8 – 12 minút.
Recepty:
Varená špargľa s holandskou omáčkou.
Varená špargľa so šampiňónovou omáčkou.
Makaróny so špargľovou omáčkou
Pozor!
Pre vysoký obsah dusičnanov ( 350 miligramov na 500 g špargle), by sa špargľa nemala druhý raz zohrievať.
K špargli nepijeme červené víno, lebo potláča účinnosť protistresového vitamínu B1, tiamínu. Pri dne sa špargli vyhýbajte, má vysoký obsah purínov, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej.