Malá náuka o ovocí

Na výrobu zaváranín používame výhradne čerstvé, bezchybné ovocie. Prezreté alebo poškodené ovocie nie je vhodné. Môžeme tiež obrať ovocie zo záhrady v období zrelosti a zamraziť ho (napr. rebarboru alebo jahody) a neskôr skombinovať s iným druhom ovocia. V tom prípade zmrazené ovocie najskôr odvážime, až potom ho necháme rozmraziť a vzniknutú šťavu použijeme.

Rebarbora

Rebarbora zabalená do vlhkej utierky vydrží v priehradke na zeleninu v chladničke čerstvá niekoľko dní. Surová rebarbora nakrájaná na kúsky vydrží zmrazená až rok. Rebarboru kombinujeme s jahodami alebo jablkami.

náuka o ovocí
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Rebarborové muffiny s ricottou

30 minútSuroviny na rebarborové muffiny: 4 bielka, 2 PL práškového cukru, 200 g ricotty alebo tvarohu, limetková kôra Postup: Vyšľahané bielka s cukrom jemne zmiešame s… Čítaj ďaľej

Marhule

Ak marhule ešte nie sú príliš šťavnaté, môžeme ich v džemoch vhodne doplniť malým množstvom sektu, vína alebo svetlej hroznovej šťavy. Marhule dobre ladia s jahodami a malinami.

náuka o ovocí
marhule

Mohlo by vás zaujímať

Marhuľový koláč s posýpkou

60 minútMarhuľový koláč s posýpkou je koláč, ktorý pečieme u nás doma veľmi často a v každom ročnom období. Z čerstvého alebo aj kompótovaného ovocia. Suroviny… Čítaj ďaľej

 Maliny a černice

Oba druhy ovocia sú veľmi citlivé na otlačenie a ľahko chytajú pleseň, preto by sme mali bobuľoviny spracovávať okamžite. Maliny a černice by sa nemali umývať, ale len starostlivo prebrať. Jemné bobule sa ľahko poškodia, strácajú arómu a šťavu. Kupované bobuľoviny v dobrej akosti nemajú na dne škatuľky žiadnu šťavu. Maliny sa hodia veľmi dobre k iným bobuľovinám a marhuliam, nektárinkám alebo broskyniam. Černice dobre ladia s čerešňami a jablkami.

náuka o ovocí
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Kardinálov rez

Kardinálov rez

40 minútEnergia: 404 kcal.Suroviny na kardinálov rez: Žlté cesto: 7 žĺtkov + 1 celé vajce, 1 vanilkový cukor, 50 g polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva,… Čítaj ďaľej

Čerešne

Oberáme iba zrelé čerešne, pretože ich nie je možné nechať dozrieť. Polovicu odvážených plodov krátko rozmixujeme, aby sa džem dal ľahko roztierať a mal optimálnu želírovaciu schopnosť. Čerešne je možné dobre kombinovať so slivkami, bobuľovinami a broskyňami.

náuka o ovocí
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Čerešňové rezy

Čerešňové rezy

Ak máte radi sladké, určite neodoláte ani rozličným ovocným koláčom a bublaninám. K veľmi obľúbenému ovociu v koláčoch určite patria čerešne. Vyskúšajte tentoraz tieto čerešňové rezy . … Čítaj ďaľej

Jahody

Citlivé plody jahôd nikdy neumývame pod tečúcou vodou! Ak sa mäkké plody poškodia, strácajú rýchlo arómu a šťavu. Jahody obsahujú bielkoviny, preto pri varení vzniká prírodná pena. Po uvarení penu odstránime, pretože bubliny vzduchu môžu poškodiť vzhľad a trvanlivosť džemu. Ak sú jahody prezreté, je možné chuť a obsah kyselín upraviť pridaním 1-2 zarovnaných kávových lyžičiek kyseliny citrónovej. Jahody sú vynikajúce v kombinácii s rebarborou, ríbezľami, višňami alebo marhuľami.

https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Jahodový kokteil

15 minútSuroviny na jahodový kokteil (rozpočet pre 4 osoby): 400 g jahôd (aj prezretých), 200 ml bieleho jogurtu, 200 ml mlieka, 2 vrecúška vanilínového cukru, 2… Čítaj ďaľej

Čučoriedky

Lesné čučoriedky a záhradné čučoriedky sú dva veľmi rozdielne druhy. Lesné čučoriedky sú čiernomodré po celom plode, sú veľmi aromatické a citlivé a mali by sa ihneď spracovať. Záhradné čučoriedky sú väčšie ako lesná forma, ich chuť je jemnejšia, dužina je svetlo sfarbená. V chladničke vydržia 1-2 dni. Vzhľadom na to, že záhradné čučoriedky púšťajú málo šťavy, mala by sa pri spracovaní na džemy časť prepasírovať. Chuť môžeme upraviť pridaním 1-2 zarovnaných kávových lyžičiek kyseliny citrónovej, pretože obsah kyselín v čučoriedkach nie je príliš vysoký. Čučoriedky chutia obzvlášť dobre v kombinácii s jablkami alebo malinami.

Ovocný kalendár
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Čučoriedkovo-jablkový koláčik s posýpkou

40 minútČučoriedkovo-jablkový koláčik s posýpkou je rýchly a veľmi chutný koláč. Suroviny na čučoriedkovo-jablkový koláčik s posýpkou: Na náplň: 3 jablká na pečenie (asi 500 g),… Čítaj ďaľej

Ríbezle

Najznámejšie druhy sú čierne a červené ríbezle, pričom existujú aj bielo sfarbené varianty červených ríbezlí. Predovšetkým čierne ríbezle majú vysoký obsah vitamínu C a patria k plodom bohatým na kyseliny. Ríbezle sú vhodné na zamrazenie. Strapce ríbezlí umyjeme, necháme odkvapkať a bobuľky otrháme zo stopiek pomocou vidličky. Ríbezle dobre ladia so všetkými ostatnými druhmi bobuľovín a čerešňami.

https://www.shutterstock.com/

TIP: Ríbezľový džem sa skvelo hodí na zlepovanie lineckého pečiva.

Mohlo by vás zaujímať

Ríbezľová torta so snehovým čepcom

45 minútEnergia: 346 kcal.Ríbezľová torta so snehovým čepcom – suroviny: 500 g ríbezlí, 100 g masla, 75 g kryštálového cukru, vanilka, štipka soli, 5 vajec, 300 g… Čítaj ďaľej

Slivky

Vzhľadom na to, že šupka sliviek sa nerozvarí, mali by sa plody nielen zbaviť kôstok, ale aj nakrájať na malé kúsky. Slivky dobre ladia s jablkami, bobuľovinami a vianočným korením (napr. škoricou alebo anízom).

náuka o ovocí
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Mrkvové šatôčky plnené slivkovým lekvárom

150 minútSuroviny na mrkvové šatôčky plnené slivkovým lekvárom: 1 kg hrubej múky, 0,5 kg  postrúhanej mrkvy, 500 g Hery, 2 balíčky kypriaceho prášku do pečiva  (… Čítaj ďaľej

Broskyne a nektárinky

Šupka broskýň a nektáriniek sfarbuje džem ľahko do hneda. Svetlý džem získame z olúpaných plodov. Na prípravu džemu broskyne krátko ponoríme do vriacej vody a potom olúpeme, pretože šupka je pevnejšia a pri varení sa uvoľní od dužiny. Broskyne a nektárinky dobre ladia s bobuľovinami a marhuľami.

https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Broskyňový nízko-kalorický koláč

60 minútEnergia: 160 kcal.Suroviny na broskyňový nízko-kalorický koláč (rozpočet na 12 kúskov): 750 g broskýň, 1 lyžica žemľových omrvín (strúhanky), pol lyžičky masla,  kôra z 1 citróna, 4… Čítaj ďaľej

Jablká a hrušky

Jablká sú v predaji celoročne v širokej palete odrôd a z mnohých zemí pôvodu. Jablká a hrušky spolu v džemoch veľmi dobre ladia. Jablká môžeme tiež dobre kombinovať s kivi a slivkami alebo spracovať vo forme čistej šťavy na želé.

Mohlo by vás zaujímať

Obrátený jablkový koláč s makom

Obrátený jablkový koláč s makom

60 minútSuroviny na obratený jablkový koláč s makom: asi 1 kg kyslastých jabĺk, 1 balíček  zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 6 vajec, 500 g cukru, 300… Čítaj ďaľej

Mohlo by vás zaujímať

Hruškový krémový koláč

95 minútSuroviny na hruškový krémový koláč ( rozpočet na asi 20 kusov ): Na cesto: 180 ml mlieka, 50 g masla alebo margarínu, 350 g hladkej… Čítaj ďaľej

Citrusové ovocie

Na spracovanie na marmeládu je možné citrusové plody vylisovať, nakrájať na dieliky alebo rozmixovať (pre milovníkov typicky horkastej chuti napr. pomarančovej marmelády). Čím je ovocie kyslejšie, tým vyšší pomer cukru k ovociu by sme mali zvoliť.

https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Kandizovaná pomarančová kôra

90 minútKandizovaná pomarančová kôra – suroviny: kôru z  8 až 10 kusov hrubostenných pomarančov, 60 dkg cukru Postup: Umytú kôru z pomarančov namočím do studenej vody… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach